Kimya Müh. Bölümü Hakkında
1958 yılında kurulan ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü, Türkiye'de modern kimya mühendisliği eğitimi veren ilk kurumdur. Halen Türkiye'nin en gelişmiş kimya mühendisliği bölümü olma özelliğini taşıyan ODTÜ Kimya Mühendisliği, beş binada 6500 metrekare alan üzerinde kurulu, eğitim ve araştırma faaliyetlerini ileri teknoloji ile donatılmış derslik ve laboratuvarlarda yürütmektedir. ABD'nin en üst düzey üniversiteleriyle eşdeğer eğitim verdiği uluslararası akreditasyon (ABET) ile belgelenen ilk bölüm olma özelliğini de taşır. Avrupa Birliği ve ABD ile Erasmus programı ile lisans ve yüksek lisans düzeyinde değişim programları uygulamakta, ayrıca IAESTE ve IASEC ile öğrencilerine yurt dışında staj olanakları sağlamaktadır.
ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin öğretim üyeleri ile kurdukları akademik etkileşim öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmaktadır. Lisans öğrencilerine de bilimsel araştırmaların bir parçası olma fırsatı tanıyan bölüm, çift anadal, yandal ve seçmeli dersler aracılığıyla disiplinlerarası eğitim vermektedir. Bölümde çeşitli konularda uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Bu konuların başlıcaları şunlardır:
- Endüstriyel Biyoteknoloji ve Metabolik Mühendislik
- İleri Malzemeler - Nanoteknoloji
- Polimer Teknolojileri
- Katalizör Teknolojisi ve Reaksiyon Mühendisliği
- Ayırma ve Taşınım Süreçleri
- Çevreye Duyarlı Süreçler
- Yenilenebilir ve Temiz Enerji Teknolojileri
- Bilgisayar Destekli Tasarım ve Süreç Kontrolü
ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunları ulusal ve uluslararası birçok sektörde yaratıcılıklarını ve başarılarını kanıtlamışlardır. Çalıştıkları başlıca sektörler şunlardır:
- Enerji
- Petrol rafinerileri, Petrokimya
- Polimer
- Boya
- Otomotiv
- Tekstil
- Çimento
- Seramik
- Cam
- Kozmetik
- Deterjan
- Gıda
- İlaç ve Biyoteknoloji
- Kağıt
- Tekstil
- Tarıma dayalı sanayi