ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nün aşağıdaki araştırma ve laboratuvar olanakları bulunmaktadır:

 

Merkezi Analiz ve Karakterizasyon Laboratuvarı:  Bu laboratuvarın asıl fonksiyonu bölümde yürütülmekte olan araştırma aktivitelerine ve lisans deneylerine destekte bulunmaktır. Bulunan kimyasal analiz ve malzeme karakterizasyon ekipmanları taramalı elektron mikroskobu, saçtırma kaplayıcısı, X-ışını kırınım cihazı, termogravimetrik ölçer, diferansiyel taramalı kalorimetre, gaz kromatografı, yüksek performanslı sıvı kromatografı, iyon kromatografı, iki kızılötesi spektrofotometre, iki morötesi and görünür spektrofotometre, mikroplaka okuyucu, atomik absorpsiyon spektrofotometresi, alev fotometresi, bilgisayarlı BET cihazı, total organik karbon ve azot tayin cihazı, parçacık boyutu ve zeta potensiyel ölçer, yüksek çözünürlüklü refraktometre, reometre, viskometre, -80 derece derin dondurucu, 3B yazıcı, pH metreler ve iletkenlik ölçerlerden oluşmaktadır.

 central-analysis

 

Temel İşlemler Laboratuvarı:  Bu laboratuvar, öğrencilerin doğru ve güvenilir şekilde temel operasyonlar ekipmanlarındaki deney verilerinin toplanması, değerlendirilmesi ve hazırlanması becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmak ve öğrencilerin temel operasyonlar derslerindeki bilgi birikimine destekte bulunmak, aynı zamanda ekipmanın gerçek performansının derslerde öğretilen teorik prensiplerle karşılaştırılması için kullanılmaktadır. Gerçekleştirilen deneyler akışkan akışı, dolgulu bir kolonun basınç kaybı karakteristikleri, akışkanlaştırma, yatışkın olmayan halde ısı iletimi, karıştırılan tank ısıtıcısı, çift borulu ısı değiştirici, gaz absorpsiyonu, damıtma, soğutma kolonu, püskürtmeli kurutma, ince film buharlaşma, boyut küçültme ve filtrelemedir. Ayrıca bu laboratuarda pilot ölçekte araştırmalar da yapılmaktadır.

 unit-lab

 

Bilgisayar Laboratuvarları:  Lisansüstü ve lisans öğrencilerin kullanımına açık iki bilgisayar odası bulunmaktadır. Bu odalar i5 işlemcili ve 8 GB ramli toplam 63 bilgisayara sahiptir. Öğrencilerimiz bilgisayar odalarında ASPEN, Comsol ve MATLAB gibi önde gelen mühendislik yazılımlarından yararlanabilmektedir.

comp-lab


Son Güncelleme:
07/02/2023 - 11:54